Význam ovoce pro zdraví
2. 11. 2008
Význam ovoce pro zdraví (Liečiteľstvo a zdravie) |
Autor: Prezdravie.sk , 19.07.2006 |
![]() Ovoce je přírodním zdrojem ochranných látek, které denně potřebujeme pro své zdraví, pro zdárný vývoj a růst dětí. Ve své různorodosti zabezpečuje ovoce celý komplex vitamínů, minerálních látek, vlákniny. Dále jsou v ovoci četná přírodní barviva a enzymy. Čerstvé ovoce obsahuje značné množství antioxidantů. Celé ovocné plody obsahují těchto látek vhodné množství, o ovocných šťávách je jejich koncentrace mnohem nižší. Zřejmě na vzduchu dochází k jejich rozkladu. Vláknina ovoce je velmi potřebná pro zdraví. Kromě jiného váže na sebe toxické těžké kovy, které jsou pak z těla vyloučeny stolicí. Vláknina ovoce váže vodu, bobtná.
V první řadě bychom měli jíst ovoce v čerstvém stavu, bez zvláštních úprav, jinak ztrácíme zbytečně významné látky. Jeho konzumace by měla být pravidelná, tedy 3 až 4 porce během dne. Vždy bychom měli upřednostňovat ovoce z našich pásem před dovozovým. Dovozové ovoce je ošetřeno chemií, která našemu organismu škodí. ZAHRADNÍ OVOCE: Jádroviny: JABLKA: nejsou energeticky vydatné, protože obsahují až 85% vody. Význam mají proto, že obsahují pektiny. Pektin je druh vlákniny jež snižuje cholesterol v krvi, výborně léčí průjmy a zácpu. Při průjmech potírá bakterie vyvolávající kvasné procesy. Zabraňuje i jejich dalšímu rozmnožování. Při zácpě ředí stolici, napomáhá peristaltice střev a rychlejšímu vylučování. Na jaře a na podzim by si každý měl udělat třídenní očistnou jablečnou kůru, při níž jíme ty tři dny pouze jablka, a to 1,5 kg denně a pijeme 2,5 l vody ). Spolehlivě nám vyloučí z těla nahromaděné toxiny. Ocet z jablečné šťávy je velmi bohatý na minerály, a to hlavně: draslík, fosfor, vápník. Lze ho běžně koupit v prodejnách zdravé výživy. HRUŠKY: mají také nízkou energetickou hodnotu, proto jsou vhodné pro redukční diety. Syrové jsou hůře stravitelné než vařené. Obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B a malé množství vitamínu C. Obsahují také sodík, draslík a chlor. Jsou velmi vhodné při chorobách krevního tlaku a ledvin. Obsah pektinu a tříslovin chrání sliznice žaludku a střev. Mají močopudné účinky. Peckoviny: MERUŇKY: mají až 22% cukru. Z vitamínů obsahují beta-karoten, vitamíny skupiny B. Jsou bohaté na železo, draslík, hořčík a vápník, mangan a měď. Napomáhají zraku a působí jako antiseptikum. BROSKVE: dužina broskví obsahuje velké množství hořčíku, draslík a vápník. Z vitamínů beta-karoten, vitamíny skupiny B a vitamín C. Mají podpůrný účinek při bronchitidách, kašli a astmatu. Jsou mírně projímavé a močopudné. TŘEŠNĚ a VIŠNĚ: jsou velmi bohaté na jód, beta-karoten, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, vápník, železo. Podporují krvetvorbu, tvorbu kostí a zubů. ŠVESTKY: obsahují organické kyseliny, třísloviny, minerální látky, zejména draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo, vitamíny skupiny B, beta-karoten a vitamín C. Výborně regulují stolici. Drobné ovoce: RYBÍZ: bobule obsahují zejména vitamín C ( zvláště černý rybíz ). Plody nemají vysokou energetickou hodnotu, obsahují hodně vody i pektinu. Vysoký obsah organických látek v něm má baktericidní účinky. Černý rybíz má velké množství draslíku, jeho plody významně ovlivňují látkovou výměnu. ANGREŠT: je bohatý na vitamín C, vitamíny skupiny B. Z minerálů jsou to hořčík, vápník a draslík. BEZ ČERNÝ: plody obsahují cukry, silice, pektin, organické kyseliny. Působí projímavě. Používají se na výrobu sirupů, marmelád. Syrové plody černého bezu nekonzumujeme, mohou způsobit žaludeční potíže. Ovoce z našich lesů: BORUVKY: barviva plodů mají příznivý vliv na regeneraci očního purpuru a zvyšují zrakovou ostrost. Jsou velmi bohaté na vitamíny, a to zejména vitamín C, vitamíny skupiny B, beta-karoten. Z minerálů jsou to hořčík, vápník, fosfor a síra. MALINY: obsahují hodně vitamínu C, vitamíny skupiny B, beta-karoten. Z minerálních látek především vápník, hořčík, draslík, fosfor, železo a měď. Dále obsahují organické kyseliny, bioflavonoidy, pektiny. ŠÍPKY: jsou ceněny pro vysoký obsah vitamínu C a E. Není snad nic lepšího než si v zimě vařit šípkový čaj. Výborně chutná a zvyšuje imunitu, kterou v tomto období všichni nutně potřebujeme. OSTRUŽINY: obsahují především hodně vitamínu C a mědi. Z našeho ovoce mají nejvíce hořčíku. Účinné látky v nich posilují vaziva a stěny cév a působí tak preventivně proti procesu stárnutí, žilním chorobám. Další druhy ovoce: JAHODY: účinné katechiny ( třísloviny ) působí protizánětlivě a antibakteriálně, vážou těžké kovy ve střevech a pomáhají při trávicích obtížích. Jsou velmi bohaté na kyselinu listovou, která je důležitá pro krvetvorbu a růst buněk. Žádné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan, jako jahoda. Mangan vyživuje nervy a mozek, podporuje libido, zásobuje barevnými pigmenty vlasy a kůži a povzbuzuje činnost štítné žlázy. VINNÉ HROZNY: slupky z nich jsou bohaté na vlákninu, čímž pomáhají proti ochablosti střev, působí proti zácpě, organismus odvodňují a zbavují toxinů. Dále hrozny urychlují průchod moči ledvinami, močovým měchýřem a močovými cestami, a tak vyplavují baktérie a mírní záněty ledvin. Vinné hrozny obsahují vitamíny skupiny B a vitamín C. Z minerálních látek mangan, hořčík a draslík. Jižní ovoce: CITRÓN: obsahuje fytoncidy, které ničí mikroorganismy, takže citrónovou šťávou vyplachuje při bolestech v krku či zánětech dutiny ústní. Dále obsahují vitamín C. POMERANČE: je většinou o něco bohatší na vitamíny než ostatní citrusové plody. GRAPEFRUIT: urychluje látkovou přeměnu, usnadňuje trávení tuků, povzbuzuje vyměšování žluči a pomáhá hubnout při nadváze. BANÁNY: jsou relativně dosti výživné. V nich obsažené pektiny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Banány jsou zdrojem důležitých vitamínů skupiny B a z minerálů obsahují draslík a hořčík. Autor: Simona Grygárková, Dis |